Ik was moe en wilde helemaal niks. Enkel blijven zitten, mijn ogen sluiten. De boel aanschouwen vanaf de zijlijn. Eerst teruggetrokken, zodat niemand zag dat ik niks deed. Maar uiteindelijk vond ik een plekje dichterbij, maar met genoeg ruimte voor mij.

High five
Ik vang de blik van mijn therapeut (A.) en ze komt naar me toe. Ze vraagt me wat er naar boven is gekomen na de boks-sessie eerder die ochtend. Toen had ze me gevraagd of ik aan kon geven wat ik wilde. Het lukte niet meteen om dit te zeggen, maar nu wist ik het wel: ‘Ik wil even niks’. Intussen was ik in het zonnetje gaan zitten, enkele meters van de koffietafel vandaan. Ik had toegegeven aan mijn behoefte even niet te willen beeldhouwen, maar toch aanwezig te blijven.
‘Doe maar lekker, lichtpuntjes pakken, zei A. en we gaven elkaar een high five.

Ik voel..
Het is lang geleden dat ik de zon heb gevoeld. Vanonder een zwarte deken zie ik hoe de lente zijn intrede doet, maar mij heeft het nog niet bereikt. De meeste tijd voel ik zo goed als niks. Enkel de behoefte om mijn jas uit te doen als het warm is, dan krijg ik nog dat teken. Maar verder maakt het niet uit wat er uit de hemel komt zetten.

Depressie-vrij
Later die dag besefte ik hoe waardevol de ochtend was geweest en hoe grillig mijn depressie kan zijn. Want opeens was het donker. Zwart. Kil. Wat had het allemaal nog voor zin?
Zo snel kan de depressie mijn stemming doen omslaan. Ik besefte dat ik die morgen even depressie-vrij was geweest, maar dat het op elk moment de macht weer kan overnemen.

Die momenten zijn het zwaarst. Die enkele ogenblikken waarin het van licht naar donker gaat. Want je wilt het niet. Je wilt het licht blijven vasthouden. Maar ik ben er ook achter dat mezelf verzetten een strijd is die ik altijd verlies. Hoe langer ik het moment probeer uit te stellen, hoe harder het donker toeslaat. Totdat ik toesta dat het er weer mag zijn.

Meld je hieronder vrijblijvend aan voor de Newsflash
Max. eens per week ontvang je de Newsflash in je mailbox met daarin o.a. mijn wekelijkse blog, een persoonlijk bericht, de spastische (eigen)wijsheid en nog veel meer.


Volg Just as Kim via:
Facebook: klik hier en like Just as Kim.
Twitter: klik hier om Just as Kim te volgen.

Echt contact is het mooiste wat er is!

♥mail@justaskim.nl♥

Share