Geschreven: 31 maart 2014

Als je een beperking hebt heb je vaak te maken met allerlei hulpmiddelen, indicaties e.d. om aan te vragen. Hoewel dit voor de persoon in kwestie belangrijke zaken zijn, valt het vaak niet mee om de juiste weg te vinden tussen die wirwar van regeltjes.

Aanvraag
In december ben ik samen met mijn ergotherapeut begonnen met de aanvraag voor een driewielfiets met trapondersteuning. Eerst zochten we uit hoe we een aanvraag in konden dienen. Dit was al niet gemakkelijk. We kwamen er niet achter hoe we aan een aanvraagformulier kwamen en hebben de gemeente opgebeld. Hiervan kregen we te horen dat je alleen telefonisch een aanvraagformulier aan kan vragen en die dan opgestuurd wordt.

Uiteindelijk kreeg ik hem dus over de post binnen en kon ik hem gaan invullen. Mijn ergotherapeut had er een begeleidende brief bij geschreven waarin ze mijn situatie uitlegde en de reden van mijn aanvraag toelichtte.

Eindelijk, mijn aanvraag was ingediend.

Een aantal weken later werd ik gebeld door mijn consulente bij de gemeente. Ze had nog wat vragen: ‘Waar zou ik heen gaan met de fiets?’, ‘Waarom had ik niet voldoende aan de taxi?’, ‘Bleef ik mijn rolstoel ook nog gebruiken als ik deze fiets toegewezen zou krijgen?’. Ik werd een behoorlijk overvallen door de stortvloed van vragen en achteraf had ik het gevoel dat ik niet alles had gezegd wat ik wilde zeggen. Dit eenmaal besproken met mijn ergotherapeut kreeg ik een tijdje later een formulier thuisgestuurd waarop ik op mijn gemak antwoord kon geven op deze vragen.

Maar.. helaas, dit was nog niet voldoende, dus hing de gemeente op een dag weer aan de telefoon met toch nog enkele vragen. Hierna had ze gelukkig eindelijk alle informatie en zou het overleg gaan beginnen.

Inmiddels heb ik, ruim drie maanden nadat we zijn begonnen met de aanvraag, een brief gekregen waarin stond dat er een passing gaat plaatsvinden. Hierover word ik nog gebeld door de Harting-Bank, die de voorziening zal gaan leveren. Er stond echter ook in deze brief dat dit nog geen toewijzing was voor het verstrekken van de aangevraagde fiets, dus nog steeds geen zekerheid.

CIZ
Daarnaast ben ik de afgelopen tijd ook bezig geweest met een zorgindicatie-aanvraag bij het CIZ. Deze zorgindicatie heb ik nodig om in de toekomst zelfstandig te kunnen wonen. Gelukkig ging deze indicatie iets, met de nadruk op iets, gemakkelijker dan die bij de gemeente. De formulieren waren goed bereikbaar en makkelijk in te vullen. Ik kreeg hierbij hulp van mijn consulente van Stichting MEE.

Echter liep het daarna toch weer vertraging op. Na ruim zes weken had ik nog geen bericht gehad over de indicatie en heeft mijn consulente contact opgenomen. Na dit telefoontje informeerde ze mij dat het aanvragen van de indicatie nogal moeilijk verliep. Doordat ik heel zelfstandig ben vroegen ze zich af of ik de zorg wel echt nodig heb. Alleen mijn probleem is dat ik bijna alles wel zelf kan alleen niet allemaal op één dag, doordat het mij allemaal meer energie kost.

Uiteindelijk hebben ze mij gebeld en heb ik hun vragen beantwoord. Hierna hebben ze besloten mij toch een zorgindicatie te geven. Met deze indicatie kan ik zelf zorg inroepen bij een zorginstelling. Dit houdt in dat ik twee keer per dag de thuiszorg mag laten komen om me te helpen bij mijn persoonlijke verzorging.

Met deze indicatie ben ik zeer tevreden, want dit geeft mij de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen wonen.

Assertief
In de huidige maatschappij is het belangrijk dat je voor jezelf opkomt en op je strepen blijft staan als je iets nodig hebt. Zodra je maar een beetje twijfel laat zien of je iets echt nodig hebt volgen jou, is de kans groot dat ze je de voorziening niet toekennen. Kom voor jezelf op en laat je goed informeren. Ze zijn slim en pakken je op de kleinste onzekerheden die je laat zien.

Bron: www.boskblog.nl/kimberley

copy-cropped-Kimberley-Tseng-e1405004175170.jpg

Share