Vorige week vroeg m’n psycholoog in hoeverre de depressie mag bestaan in gesprek met mijn omgeving. Ik zei dat het er steeds meer mag zijn, maar vooral voor mezelf. In gesprek met anderen vind ik het toch nog lastig te benoemen en dat ondervond ik dit weekend wederom toen mij de vraag werd gesteld: ‘En wat maakt het dan zwaar?’.

Spijt
Meteen had ik spijt dat ik het woord ‘zwaar’ had uitgesproken. Ik kon niet direct verder vertellen en kreeg de waarom-vraag. Bam, zo met mijn kop tegen de muur. Ik was mezelf volledig kwijt, verloren in het gevoel het te moeten uitleggen en verdedigen. Dus dat deed ik. Een polijst en rationeel antwoord kwam mijn mond uitrollen.

Wat ik zou willen zeggen?
Dat het kut is en hard werken. So be it! Het niet mooier maken dan dat. Ik denk dat er minder uitleg nodig is als ik gelijk duidelijk zou kunnen benoemen hoe het is. Wanneer ik stok in mijn antwoord en enkel zeg dat het zwaar is, ontstaat er ruimte voor de ander om door te vragen. Om die gevreesde waarom-vraag te stellen.

Geen excuus, het is een ziekte
Als iemand griep heeft en zich ziekmeld vraag je ook niet: maar wat maakt dan dat jij je zo belabberd voelt? Toch? Het benoemen van de griep is voldoende om te weten dat iemand niet in staat is om te komen.
Een depressie is net zo écht als de griep, alleen zie je het niet. Het is een ziekte die in je hoofd zit, precies, tussen je oren! Ook daar kan het misgaan.

Geen weken, maar maanden/jaren
Een depressie is geen kwestie van een week, of twee rustig aan doen. Het kan maanden, zo niet jaren duren. Het ligt eraan hoe diep de oorzaken liggen.
Daarbij is de drempel om hulp te zoeken vaak hoog. Ik ben pas vorig jaar naar de huisarts gegaan, terwijl ik een paar jaar daarvoor al een keer de bodem van de put had gezien. Maar ik bleef vechten. Durfde niet toe te geven aan de zwaartekracht en bleef mij vasthouden aan het zijde draadje wat mij rechtop hield.

De ideale mentaliteit om de depressie steeds harder toe te laten slaan.

Meld je hieronder vrijblijvend aan voor de Newsflash
Max. eens per week ontvang je de Newsflash in je mailbox met daarin o.a. mijn wekelijkse blog, een persoonlijk bericht, de spastische (eigen)wijsheid en nog veel meer.


Volg Just as Kim via:
Facebook: klik hier en like Just as Kim.
Twitter: klik hier om Just as Kim te volgen.

Echt contact is het mooiste wat er is!

♥mail@justaskim.nl♥

Share